Salisbury

Una de les portes de la ciutat.
Hi havia una exposició d'homenets i donasses situats a llocs inesperats de la catedral, com ara gitats damunt d'una tomba o... així.
Una maqueta d'Old Sarum, dins del recinte emmurallat i de l'antiga catedral fora, just al costat. Exposada al claustre de la catedral de Salisbury.

Catedral de Salisbury.


The Mill. Salisbury.
Església de Salisbury. Mireu-ne la pintura del Judici Final.
La catedral antiga.
La fossa del voltant de la fortalesa. Sí, pareixen les muntanyetes del Teletubbies.
Vista de Salisbury des del castell (Old Sarum). Hi veieu la catedral?
Les runes de l'antiga catedral d'Old Sarum, part sense pagar, fora de la fortalesa.
Old Sarum. Part del castell.
Veieu el grupet de visitants seguint el caminet allà al fons? No t'hi pots acostar més.
Stonehenge.
Salisbury és una ciutat viva, amb un centre històric important que encara gira entorn de dos focus: la catedral i el mercat. Però abans que es construís la catedral de Salisbury, abans que s'hi acabés traslladant el mercat, hi havia una altra catedral a la zona, a l'anomenada Old Sarum (per distingir-la de la New Sarum, Salisbury). L'Old Sarum (que actualment pots visitar en autobusos especials que fan el recorreguts pels jaciments arqueològics de l'English Heritage dels voltants o bé, cosa que jo no sabia, gràcies a la xarxa de busos local) havia estat habitat des del 3000 a.C. i hi havia hagut un castell. A la vora del castell s'hi va construir una catedral i un palau per al bisbe, que va durar mentre les relacions entre militars i clergues foren bones. Però al s. XII es van trencar les avinences i es va constuir una catedral nova a Salisbury, que ara es pot veure des de les restes de l'antic castell. I, amb el centre religiós, també es va traslladar el mercat, font de riquesa.

Però Old Sarum no és l'únic jaciment que es pot visitar a la zona, sinó que també s'hi troba un dels monuments més promocionats pels anglesos, el misterióss Stonehenge, unes roques prehistòriques que formen un cercle (de fet, un dins d'un altre), les roques exteriors s'agrupen de tres en tres formant una mena de porta, com podeu veure a la fotografia. Actualment si es vol visitar s'ha de resseguir un circuit que les envolta i han aixecat uns murs al voltant de les pedres (i canviat de traçat la carretera, aquí sí que no hi arriba el transport públic, tret de busos que ofereixen una ruta turística amb entrada combinada) perquè qui no pagui el que costa l'entrada no pugui veure-les (el tiquet combinat Old Sarum-Stonehenge per a estudiants són 15 pounds). Stonehenge atrau la curiositat dels visitants perquè no se sap per a què servia: era un calendari astronòmic? un observatori? un altar? Com van transportar les pedres des de tan lluny? Em penso que van dir que venien d'Irlanda. L'experiència, sense poder entrar al cercle, no acaba de ser completa (Avebury és tot una altra cosa i gratuït, pot difòs), però per sort queda molt lluny de quan els turistes hi anaven amb pics i pales per emportar-se'n un bocinet de record a casa i els borratxos s'hi enfilaven de nit.

Comentaris